Verslag lezing spiritualiteit 15 mei 2017

Verslag lezing spiritualiteit 15 mei 2017

Een lezing waarin je vermoedens of vaste denkbeelden worden bevestigd, horen de meesten van ons met genoegen aan. Wanneer het onderwerp bestaande overtuigingen of denkpatronen  in twijfel trekt, moet de spreker extra zijn best doen om gehoor te vinden. Spreker Rob Gruben was zich terdege bewust dat zijn onderwerp erg kritisch zou worden aanhoort. In zijn inleiding benadrukte hij zijn technische opleiding in Delft, zijn wiskundige kennis en zijn zakelijke rol bij bouwhistorisch- en archeologisch onderzoek. Naast deze aardse bezigheden, is Rob al vele jaren geboeid door spiritualiteit. De theorieën van deze geesteswetenschap botsen nog wel eens met opvattingen uit de gangbare wetenschap. Rob vergelijkt het met water. Water is H2O, een bepaalde combinatie van waterstof en zuurstof. Afzonderlijk hebben de delen niets met water te maken. Waterstof is onzichtbaar en brandbaar en met water kun je brand juist blussen.

Het menselijk bestaan en spiritualiteit

Een mens heeft een lichaam, een ziel en een geest en daarnaast nog een levenslichaam. Het levenslichaam vecht het hele bestaan tegen het sterven, tegen de ontbindende elementen van de natuur. Zodra de dood intreedt, gaat het lichamelijk overschot deel uitmaken van het minerale rijk.

Bewustzijn

Tijdens het waken is er bewustzijn. Tijdens slaap is men zich onbewust van de omringende wereld. Als het bewustzijn er niet (meer) is, zijn we gelijk aan het plantenrijk. Bewust zijn van ons eigen IK, onderscheidt ons van ander leven. Daarmee zijn we verantwoordelijk voor ons eigen handelen. De wezensdelen van de mens ( geestelijk lichaam en het fysieke lichaam) zijn met elkaar verbonden door een “zilveren koord”, aldus Rob.  Er zijn mensen met “bijna-dood-ervaringen” die dit hebben waargenomen. De schilder Hieronymus Bosch heeft een tunnel geschilderd tussen leven en dood die naar het licht gaat.

Sterven

Het stoffelijk lichaam gaat na de dood direct over tot ontbinding. Toch blijft er nog drie tot vijf dagen een verbinding bestaan tussen het stoffelijk lichaam en het levenslichaam. Het bewustzijn van mensen blijft nog overeind. Ook bij hersendood blijven ziel en bewustzijn functioneren ( Lazerus-effect, dat een hand een afwerend gebaar maakt als een orgaan na de dood wordt weggenomen). In de periode (vlak) voor de dood hebben we als mens nog invloed op het vervolg na de dood. Wie daar geen gebruik van maakt en zegt: “Voor mij houdt het gewoon op”, slaat daarmee deuren dicht. Ieder mens heeft een druppel Gods in zich en die kan actief worden als we hem een kans geven. Meteen na het overlijden ga je de weg van je leven terug. Een engel gaat met ons mee. Alle gebeurtenissen uit het verleden worden volledig gemaakt. Dus niet alleen jouw kant van het verhaal, maar welke positieve of negatieve effecten heeft het gehad op anderen die er bij waren? Doordat we ons hier nu bewust van worden, kunnen we leren om een beter mens te worden in een volgend leven.
Mensen die heel materieel geleefd hebben, die `verslaafd` waren aan het bezitten van goederen, drank, seks, macht, kunnen na hun dood moeilijker rust vinden. Ze blijven soms rondspoken op plaatsen. Hun onrust of energie kan zich materialiseren waardoor het lijkt of iemand in een oud huis een trap oploopt die er niet meer is. Vooral die ritmische gewoontes bundelen energie die nog jaren later gehoord of gevoeld kunnen worden. Er zijn veel verhalen bekend van overledenen die zich op een of andere manier nog manifesteren. Veel mensen durven daarmee niet naar buiten te komen. Vaak is er schroom dat anderen zullen denken “dat er een draadje los zit”.

Rob was gewend dat veel mensen moeite hebben om zijn redeneringen te volgen. Ook bij veel leden van ons Probus-gezelschap gingen de wenkbrauwen regelmatig omhoog. Er werden veel kritische vragen gesteld. Rob verkondigde zijn kijk op het leven, zijn visie op het menselijk zijn. Wetenschappelijk niet allemaal te verklaren. Net zoals het vreemd is dat waterstof en zuurstof afzonderlijk een zeer brandbaar mengsel vormen, maar in de juiste combinatie als water, vuur dooft.

Tot slot

Elke spreker die met overtuiging zijn boodschap brengt heeft ons iets te zeggen. Ook al hebben we bedenkingen bij bepaalde uitleg, er gaat een prikkeling van uit. Er wordt gerammeld aan onze zekerheden.
Twijfelen, vragen stellen of iets wel is zoals het is, is de kern van wetenschap.

Voor verslag
Bernard Vissers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu